vrijdag 4 februari 2022

Beeldmateriaal kaalslag Kloosterburen, door Staatsbosbeheer (2020)

Lokatie: Kloosterburen, Hogeland, zuidoostelijk dorpsbos (niet te verwarren met het westelijker gelegen dorpsbos, waarover later meer)

Terreinbeheerder: Staatsbosbeheer


Aanleiding kap: essentaksterfte




Tekst (fragmenten) op informatiebord (met hier en daar in rood gemarkeerd waar ik mijn twijfels over heb):

"Aanpak essentaksterfte dorpsbos Kloosterburen. De laatste jaren zijn ook in onze omgeving steeds meer bomen aangetast met Essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Door essentaksterfte aangetaste bomen zijn herkenbaar aan de dode takken in de bladerkroon. Door essentaksterfte aangetaste bomen worden zwakker en zijn daarom gevoeliger voor secundaire besmettingen met bijvoorbeeld honingzwam. Ook in het bos van Kloosterburen is te zien dat er steeds meer essen omvallen. Uit veiligheidsoverwegingen verwijdert Staatsbosbeheer daarom zieke essen. De es is een soort die uitstekend gedijt op de rijke grond en daarom komt deze boom veel voor op de Groninger kleigrond. De essentaksterfte heeft daarom grote gevolgen voor de dorpsbossen in Noord-Groningen, ook voor het dorpsbos van Kloosterburen"


"Wat gaat Staatsbosbeheer hier doen? Staatsbosbeheer start in week 42 met het verwijderen van alle essen in het bos bij Kloosterburen [...] Nadat de essen zijn verwijderd gaan we aan de slag met de nieuwe ontwikkeling van het bos. Deels zal er herplant plaatsvinden van jonge boompjes, naar verwachting in het najaar van 2021. Op andere plekken kan de bestaande ondergroei de kans krijgt (?!) een nieuw bos te vormen. Op deze manier kan een soortenrijk, gemengd en aantrekkelijk bos ontstaan voor de toekomst."



Vervolg tekst informatiebord Staatsbosbeheer:

"In bossen in omliggende dorpen hebt u kunnen zien dat het verwijderen van de essen zeer ingrijpend is voor het aanzien van het bos. Het zagen van de essen vindt plaats met een oogmachine, een 'harvester', en neemt naar verwachting ongeveer twee weken in beslag. Deze geavanceerde oogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. [...] De stammen worden later opgehaald door een andere machine, een uitrijder, die de stammen opstapelt in de bosrand langs de openbare weg, in afwachting van transport van de afnemers. Het hout van de essen wordt verkocht en de opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt om de kosten zoveel mogelijk te dekken. Beschadiging van de berm wordt zoveel mogelijk voorkomen." 




Bomen met een respectabele leeftijd gaan massaal om...




Vervolg tekst informatiebord Staatsbosbeheer:

"De machine zal zoveel mogelijk over de takken van de gevelde bomen rijden over het pad dat hij door het bosvak maakt, het zogenaamde dunningspad. Mogelijk wordt een deel versnipperd en afgevoerd. In een enkel geval zal het onvermijdelijk zijn dat een andere boomsoort wordt weggehaald om de machine ruimte te geven..."

 


 

"... maar in principe worden alleen essen omgezaagd. We volgen uiteraard de procedure van de Gedragscode Bosbeheer. Hoewel de 'harvester' nauwkeurig kan werken en de ondergroei zoveel mogelijk spaart blijft het een zware machine die bovendien bomen omzaagt..."

 


"Het beeld van het bos zal, zeker op plaatsen waar veel essen staan, drastisch veranderen. Dat is niet mooi maar onvermijdelijk. Er kan sprake zijn van geluidsoverlast of andere hinder. [...] Op langere termijn komt er een veelzijdiger, gevarieerder bos voor terug, dat daardoor ook beter bestand is tegen plagen. Maar dat is een proces  van jaren en is daarom een schrale troost."







Beschadigde bomen...




Schade aan de bosbodem...





En oogst, vooral héél veel oogst...


















Alle bijgevoegde foto's zijn in november 2020 gemaakt door Blogwachter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten