maandag 15 augustus 2022

Boomvergiftiging in nieuwe pluktuin Pieterburen (Ommelander Courant, 11 augustus 2022)


"PIETERBURENIn de nieuwe pluktuin van Pieterburen zijn vernielingen aangericht. Er is aangifte gedaan van vergiftiging van negen fruitbomen."


Uit: Ommelander Courant, 11 augustus 2022


"De bladeren van de bomen verdorden vorige week plotseling en gingen dood. Onderzoek, uitgevoerd in een laboratorium, wees uit dat de bladeren besproeid waren met herbicide, een middel dat wordt gebruikt voor het bestrijden van onkruid. Inmiddels zijn alle vruchten geplukt om te voorkomen dat zij gegeten worden. 

Op initiatief van Dorpsbelangen, Vergroening Pieterburen en de gemeente Het Hogeland, zijn er vorig jaar in totaal dertien bomen geplant op het oude voetbalveld achter het bezoekerscentrum Het Groninger Landschap. Tien bomen overleefden het niet. De oorzaak is onbekend. Er zijn dit jaar nieuwe bomen geplant en die leken het wel goed te doen, tot de vergiftiging. Naast de vergiftiging werd ook de stam van een pruimenboom bewust door midden gebroken."


Vervolg op pagina 4:

Uit: Ommelander Courant, 11 augustus 2022


“Het is triest om te zien dat iets dat in veel plaatsen een succes is, hier moedwillig wordt gesaboteerd”, zegt een woordvoerder van het initiatief. “We proberen een ruimte te creëren die alle dorpsbewoners en bezoekers kunnen gebruiken. En we helpen de biodiversiteit te verbeteren. Het idee is dat de pluktuin ook een welkome schaduwplek wordt naarmate de zomers warmer worden.”


"Het is overigens niet de eerste keer dat er bomen worden vernield in het dorp. Vorig jaar zijn er acht wilgen en drie kastanjebomen geplant aan de zuidelijke rand van Pieterburen, dicht bij het zeehondencentrum, en bij elke boom werden takken afgebroken of werd de bast weggesneden met een mes."


Overgetypt door Blogwachter zonder commentaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten