maandag 24 september 2018

2018: een uitstékend houtjaar! (oogst te Kruisweg)

Linksom of rechtsom: 2018 zal ondanks het op last van de provincie tijdelijk stilleggen van de kap de geschiedenis in gaan als een uitstékend houtjaar.
Nota bene: niet ondanks, maar dankzij de essentaksterfte!
Terwijl de kap - het is immers oogsttijd! - nog volop gaande is en de stapel oogst vanuit het bos rap wordt aangevuld worden er op één mooie nazomerdag al drie dubbele(!) opleggers vol met prachtig en (zo te zien) kerngezond hout afgevoerd uit Kruisweg (Kloosterburen):


Aanvoer én afvoer (eerste foto) van de overvloedige oogst (tweede foto) tijdens de kap te Kruisweg. Foto's Blogwachter, 18 september 2018

Vóórdat het hout door de voortschrijdende essentaksterfte waardeloos is geworden - 'Ze moeten wel, nu brengt het hout nog wat op' -  is alle 'oogst' efficiënt van het land gehaald!
In de praktijk betekent dit onder meer dat ons mooie, met schelpen bestrooide 'laanpad' momenteel zo'n beetje als snelweg wordt gebruikt.
In het geval van de uitrijder gelukkig ('menos mal', zeggen de Spanjaarden, wat in dit geval passender lijkt) met rupsbanden:



Werd de huid in dit geval al verkocht voordat de beer geschoten was?
Dat wil zeggen: vóórdat de kap op last van de provincie enkele maanden werd stilgelegd omdat de ontheffingen niet op orde bleken?
Dat zullen we wel nooit weten.
Maar zoals de - inmiddels in Nederland zo goed als uitgestorven - veldleeuweriken niet meer succesvol kunnen broeden op een akker, zo zijn de nestjes van onze bosvogels niet langer veilig in de bossen...
Dat wil zeggen: als het aan Staatsbosbeheer ligt. 
Wel: oogst, oogst, oogst



'Eigenlijk is het een pervers woord, harvester', merkt iemand op.
Oogstmachine: met het bos als een akkertje met oogst, inderdaad.
In een land ('ons land') waarin dankzij de intensieve landbouw al geen weidevogel meer veilig is, belooft dit niet veel goeds voor de in onze bóssen levende vogels.


Weidevogels...maar hoe overleven kuikens?
Cartoon verkegen via internet

Maar efficiënt zijn deze machines wel, dát kan niet ontkend worden.
Zelfs in vergelijking met de enorme hoeveelheden aardappels die op bepaalde dagen in houten kisten over de Hogeweg worden vervoerd, zijn de in dit relatief kleine dorpsbos geoogste hoeveelheden indrukwekkend:



Ook de machinist die het kleine kraantje op de oplegger bedient laat er geen gras over groeien.
Helaas gaan de takken van de gemeentelijke essen langs de weg, waarvan het merendeel er nog verrassend goed uitziet, wél mee:



Opgeruimd staat netjes, zullen we maar zeggen.


Verantwoording

Filmpjes van de oogstactiviteiten te Kruisweg, gemaakt op 18 september 2018 door Blogwachter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten